К. Георгиева: Важно е да се възползваме от техническата помощ от Европа

К. Георгиева: Важно е да се възползваме от техническата помощ от Европа
Според Георгиева България може да кандидатства за финансиране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Важно е да се възползваме от техническата помощ от Европа, защото за България това е нова тема – не ни се е налагало досега да се справяме с толкова сериозен поток от бежанци.“

Това каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева по БНР, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя обясни, че в европейския Фонд за спешна помощ има около 3 милиона евро и България може да разчита на тях за справяне с бежанската вълна от Сирия. След състоялата се в понеделник в Брюксел среща между двамата вицепремиери Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова с еврокомисаря за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом на страната ни вече са предоставени материали за кандидатстване и е дадено уверение, че тя може да разчита на тези пари.

„България може да кандидатства за финансиране, ако това се налага. Към нашата страна ще има особено позитивно отношение, защото колегите в комисията разбират, че това е нова тема за страната ни да се справя с нея сама“, обясни Георгиева.

Според нея е разумно фондовете за 2013 г. да бъдат използвани за подкрепа на онези общини, в които са настанени или ще бъдат настанени най-много бежанци.

Кристалина Георгиева допълни, че за момента проблемът с бежанците не е проблем на Европа, той е проблем на Йордания, Ливан, Турция, Ирак и засега заплахата е в този район, където бежанците са 15-20% спрямо местното население.

#Кристалина Геoргиева #България #Европа #бежанци #Ирак #Ливан #Турция #Цветлин Йовчев #Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници