Бобева: China Construction проявява интерес да строи у нас

Бобева: China Construction проявява интерес да строи у нас
Даниела Бобева е част от българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Пламен Орешарски, на форума Летен Давос-2013, провеждащ се в китайския град Далиен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-голямата държавна строителна компания в Китай - China Construction, проявява интерес да строи в България, заяви вицепремиерът Даниела Бобева в интервю, дадено пред специалния пратеник на БГНЕС в Китай.

Бобева е част от българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Пламен Орешарски, на форума Летен Давос-2013, провеждащ се в китайския град Далиен.

Публикуваме пълния текст на интервюто в агенция БГНЕС:

Госпожо Бобева, как оценявате посещението до момента?

Даниела Боева: Срещата с премиера на Китай Ли Къцян беше изключително ползотворна. Знаете, че Китай промотира една инициатива за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Шестнадесет държави участват в тази инициатива. Инициативата включва в себе си 12 мерки и инвестиции за 10 млрд. долара във вида на кредитни линии. Китай гледа на Централна и Източна Европа като на един подходящ партньор с доста общи черти на икономиките. Това, от своя страна дава възможност за по-интензивни търговско-икономически отношения. Ние бихме могли да се възползваме и някои от планираните партньорства да намерят реализация и у нас. Потвърждението от страна на Ли Къцян, че ще се видим отново в България е много добра новина, още повече, че министър-председателя покани най-големите китайски компании да посетят България в рамките на един форум, на който да се обсъдят и конкретни проекти. Несъмнено до момента посещението е повече от успешно.

Дали според вас Китай гледа на България като на един сериозен партньор от ЕС?

Даниела Бобева: Малко е пресилено. Ние имаме традиционно добри търговско – икономически отношения. Китай има и сантиментална симпатия към България – както каза китайския премиер – "Виждам България като страната на розите". А дали България ще се превърне в място за китайски инвестиции ще покаже двустранният интерес. Неслучайно Ли Къцян неколкократно повтори: "Прагматизъм в отношенията". Просто нямаме време да обсъждаме теоретични въпроси. Казваме кой какво може да прави и вървим напред. На срещата ми с представителите на "China Construction" категорично заявих, че китайски инвестиции могат да се правят в България, но по общия режим, т.е. ние държавни гаранции не можем да предоставяме.

От друга страна България е с най-ниското ниво на данъчно облагане в ЕС, а освен това по Закона за инвестициите се предвиждат и определени стимули, от които биха могли да се възползват стратегически инвеститори, както е и до момента. В Централна и Източна Европа Китай ще инвестира там, където му е най-изгодно и най-комфортно за инвестиции. Дали България ще бъде това място – това е въпрос на конкуренция дали ние ще успеем да привлечем китайски инвеститори. "China Construction" има инвестиции на цялата карта на света, но Европа не фигурира в тази карта. От фирмата смятат, че много от условията в Европа по отношение на търговете за рестриктивни, почти забранителни за китайските строителни компании. От друга страна китайците са много гъвкави. Имат стратегическо партньорство с "ЕКСИМБАНК", с МБВР, както и с 6 от най-големите китайски банки. Структурата на техните инвестиции е също така много гъвкава, дори и на базата на публично – частното партньорство в зависимост от конкретния сектор.

Фирмата заема осемдесето място в класацията на "Форбс" за големи и успешни компании. В световен мащаб фирмата няма ограничения за инвестиции. Дори в момента експерти на китайската фирма провеждат среща със свои колеги в Пловдив, в МРРБ, в МТС и на други места. Интересното е, че не е задължително работниците да са китайци. От фирмата обясниха, че всичко зависи от качеството и конюнктурата на местния пазар. Също така организират и центрове за обучение на местни работници. Определено от "China Construction" проявяват интерес за бизнес в България.

#Даниела Бобева #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници