Тристранният съвет не постигна консенсус за единната данъчно-осигурителна сметка

Тристранният съвет не постигна консенсус за единната данъчно-осигурителна сметка
Снимка: pianews.eu
A A+ A++ A

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна консенсус по промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) за единната данъчно-осигурителна сметка, предаде агенция „Фокус“.

Синдикатите заявиха, че промените са стъпка в правилната посока, но недостатъчна.

„Настояваме работата по тази нелепост да продължи“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Синдикатите искат отпадане на единната сметка. Бизнесът настоява да се подобрят софтуерът и работата на администрацията.

„Ние сме за едно платежно нареждане, за облекчена процедура“, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова.

„Това, което последва от въвеждането на единната сметка, е тотален хаос. Не става въпрос за софтуер. Сериозен проблем е законова липса за това едно лице да реши кое от задълженията си да покрие. Когато едно самооосигуряващо се лице няма ликвидност да покрие данъка или осигуровката, то предпочита осигуровката. Задължително е да имаш право на избор какво да погасиш. Стои проблемът с реда на погасяване“, посочи Елкова.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заявиха, че е налице огромен хаос в системата на НАП.

„Информационната система на НАП не беше готова да посрещне нововъведението. Имаше огромен брой неподадени и подадени декларации, които заблудиха системата. За голяма част от фирмите няма яснота кои задължения са нови, кои - стари, кои са лихви, кои – главници“, заявиха от АИКБ.

„Необходимо е да се разделят текущи от стари задължения. Старите задължения да подлежат на обезпечение от страна на длъжниците и автоматично да се прехвърлят към публичния изпълнител. Плащането да върви по друг ред, а не по общия ред, както сега. Трябва да се прекрати масовата практика да се блокират сметки на длъжници“, посочиха още от организацията.

#Националният съвет за тристранно сътрудничество #НСТС #КТ „Подкрепа” #Константин Тренчев #Людмила Елкова #Асоциацията на индустриалния капитал в България #АИКБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници