Минималната работна заплата може да бъде увеличена от 1 октомври

Минималната работна заплата може да бъде увеличена от 1 октомври
A A+ A++ A

Ще направим всичко възможно за увеличаване на минималната работната заплата (МРЗ). До края на този месец може би ще има решение на този въпрос, заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от БГНЕС.

Минималната работна заплата е тази, която трябва да осигурява покупателна способност на този, който я получава. Ще направим всичко възможно от 1 октомври да бъде увеличена минималната заплата, но това е предмет на обсъждане в рамките на тристранния диалог, каза още Адемов преди днешното заседание на НСТС.

Знам, че хората се дразнят от липса на категорично решение, но трябва да е ясно, че докато не приключат отчетът за деветмесечието на ДОО и отчетът за приходите в държавния бюджет, няма как да се даде отговор. Търсят се възможности за намиране на тези около 35-40 милиона лева, които могат да гарантират коледни добавки до 50 лева за пенсионерите с пенсии до 200 лева, обясни Адемов. Около 800 000 хиляди български пенсионери ще могат да се възползват от тази надбавка. Правителството ще направи всичко възможно, за да зарадва поне част от българските пенсионери, каза социалният министър.

Според него проблемът не е само в размера на пенсиите. За осъвременяване на пенсиите Адемов каза, че т.нар. швейцарско правило е възможно да се върне от 1 януари. Трудно е да се каже с какъв процент могат да бъдат увеличени пенсиите, нека изчакаме Нова година. Предварителните разчети винаги могат да ни подведат, но така или иначе те дават възможност да се мисли в тази посока. Важно е да се отбележи, че увеличението на пенсиите не е единствената мярка за подкрепа на гражданите, каза Адемов и даде пример с енергийните помощи.

Днес има заседание на ЦОБ на ДПС, на което най-вероятно ще бъде даден конкретен отговор, бе краткият коментар на министър Адемов в отговор на въпрос какъв би бил политическият отговор на ДПС от произнесеното вчера от лидера на БСП Сергей Станишев, че номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е на ДПС.

#Хасан Адемов #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници