Дянков: Всички държави от ЕС да спазват ясни правила

Дянков: Всички държави от ЕС да спазват ясни правила
„Искаме всички държави от ЕС да спазват такива ясни правила. Няма да подкрепяме и да участваме в общи договорености“, каза Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички държави в ЕС трябва да спазват ясни правила като България, смята министърът на финансите Симеон Дянков.

„Преди една година започнахме разговорите тук по предложения от нас Пакт за финансова стабилност. Като резултат в Закона за бюджета бяха записани граница за дефицита от 2% и ограничаване на държавните разходи до 40% от БВП. Спазихме тези условия и за миналата година. Искаме всички държави от ЕС да спазват такива ясни правила. Няма да подкрепяме и да участваме в общи договорености“, заяви министърът на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

„Не сме страна по европейския стабилизационен механизъм, няма да участваме по него“, подчерта Дянков.

„На 16 януари изпратих писмо до министрите на финансите на другите държави от ЕС, които не членуват в еврозоната. В това писмо изложихме нашите виждания по три въпроса и поискахме съвместни действия, за да бъдат тези виждания отстоявани“, каза министърът.

„Първо, подкрепяме условията за засилено фискално управление, предвидени в глава трета на този проектодоговор“, каза Дянков.

„Поддържаме записването на ясни правила за бюджетна дисциплина в националните законодателства на всяка страна – член на ЕС. Второ, поискахме от обсъжданията да отпадне глава 4, докато не стане ясно какво означава обща икономическа политика и какво означава координация и сближаване в тази посока. Изрично настояхме да няма препратки към Евро плюс. Трето, настоявахме държавите извън валутния съюз да имат правото на наблюдатели по време на срещите на върха на еврозоната. И трите въпроса са принципни“, подчерта той.

„Доволни сме от постигнатото, защото нашите предложения бяха отразени в последващите текстове на проектодоговора“, каза министърът и допълни, че „сме подкрепили идеята за наказателни процедури за страните, които не спазват бюджетната дисциплина“, каза още Дянков.

Според него санкции трябва да се въведат и за държавите с голям външен държавен дълг, нещо, което го няма в този проектодоговор.

#Симеон Дянков #Дянков #Министър на финансите #Пакт за финансова стабилност #Европейския стабилизационен механизъм #България #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници