Несигурността на банките, гръцката криза отлагат ключова среща на лидерите на ЕС

Несигурността на банките, гръцката криза отлагат ключова среща на лидерите на ЕС
На снимката: символът на еврото пред централата на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата на върха на европейските лидери, която бе насрочена за 17 октомври, най-вероятно ще се отложи в следствие от растящата несигурност около стабилността на европейския банков сектор и липсата на решение за гръцката дългова криза.

Това споделиха източници от Брюксел пред агенция Ройтерс.

На срещата лидерите на държавите членки щяха да обсъждат икономическата криза, но сега това ще се случи на по-късна дата, заяви един от запознатите с проблема.

Според друг източник на Ройтерс, отлагането на Съвета отчасти се дължи на все още непубликуван доклад на ЕС и МВФ за напредъка на Гърция в борбата с дълговите й проблеми.

"Лидерите искат да реагират според резултатите от доклада на т.нар. тройка (ЕС, Европейската централна банка и МВФ), който няма да бъде готов на първоначално насрочената дата", посочи единият от запознатите. По думите му, забавянето на срещата е по-скоро по настояване на Париж, отколкото на Берлин.

Според трети източник, евроекспертите, натоварени с организирането на Съвета на ЕС, вече се свързвали с дипломати, за да уточнят нова дата.

„Те звънят на различните делегации, за да се уверят, че всички имат възможност да отложат срещата'', уточни той.

В неделя лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози те обещаха, че ще излязат с нов план за стабилизиране на еврозоната до края на октомври. Те се съгласиха също така, че на затруднените банки в еврозоната ще трябва да бъде гарантирана рекапитализация.

#ЕС #Европейски съюз #дългова криза #Гърция #еврозоната #Никола Саркози #Ангела Меркел #МВФ #ЕЦБ #Европейската централна банка #Международен валутен фонд #Берлин #Париж #Президент на Франция #Канцлер на Германия #банкова система #рекапитализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници