Френският външен министър: Европа "минимум" да признае отговорността на Асад за химическата атака

Френският външен министър: Европа "минимум" да признае отговорността на Асад за химическата атака
Според Фабиюс, някои европейски страни ще одобрят принципа за военна намеса срещу режима в Дамаск без мандат на Съвета за сигурност на ООН, докато други ще продължат да изискват такъв мандат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс очаква, че на срещата на колегите му от държавите-членки на ЕС в петък и събота във Вилнюс, Европа ще признае „минимум“ отговорността на режима в Дамаск за „масовото убийство“ с химическо оръжие на 21 август, предава БГНЕС.

Фабиюс направи изявлението на срещата на Г-20.

Призовавайки за обща европейска позиция, френският външен министър подчерта, че тя трябва "минимум" да констатира с предоставените й доказателства, че режимът на Башар Асад е извършител на масовото убийство, при което според САЩ са загинали над 1400 души в околностите на Дамаск.

"Въпросът е дали може да има европейска позиция или дали Европа не е способна да заеме позиция", заяви Фабиюс, според когото "тази позиция минимум трябва да гласи – осъждаме употребата на химическо оръжие и констатираме с предоставените ни доказателства, че режимът на Башар Асад е извършител на масовото убийство."

Френският министър смята, че нещата са по-сложни от гледна точка на последиците от тях.

Според него някои европейски страни ще одобрят принципа за военна намеса срещу режима в Дамаск без мандат на Съвета за сигурност на ООН, докато други ще продължат да изискват такъв мандат.

Според Фабиюс, последните смятат "да обяснят, че това е уместно, въпреки че се знае, че от две години Съветът за сигурност е блокиран" от двойното вето на Русия и Китай.

Колкото до полемиката, предизвикана от президента на ЕС Херман ван Ромпой, който заяви в Санкт Петербург, че "няма военно решение на сирийския конфликт", изразявайки по този начин противопоставянето си на планираните удари от САЩ и Франция, тя според френския външен министър е изфабрикувана.

"Той ми каза тази сутрин: - "не ме разбраха правилно, защото исках да кажа, че трябва политическо решение, включително действие", посочи Фабиюс.

#Франция #Сирия #Лоран Фабиюс #ООН #Башар Асад #химически атаки #военна намеса #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници