Йовчев: Правим всичко възможно бежанците да не продължат към Западна Европа

Йовчев: Правим всичко възможно бежанците да не продължат към Западна Европа
A A+ A++ A

България е лоялен член на ЕС и прави всичко възможно бежанците да не продължат към Западна Европа. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след посещението си в Елхово, съобщиха от МВР, цитирани от БГНЕС.

Йовчев поясни, че целите на посещението в Елхово и Хасково са били, от една страна, да се запознае с работата на двата тактически оперативни щаба на място, както и с функционирането на дома в Пъстрогор, а от друга - да се изведат основните задачи и начини на взаимодействие между самите тях и това с Националния оперативен щаб.

След като на място се запозна с работата на тактическия оперативен щаб в Хасково, вътрешният министър очерта основните цели и задачи. Докато колегите им в Елхово ще отговарят основно за наблюдението на държавната граница и сигурността по нея, то щабът в Хасково ще работи в няколко насоки. Една от основните задачи е да се намерят, в рамките на 10 дни, допълнителни помещения за настаняване на бежанците в условие на засилен миграционен натиск, както и начин за ускоряване на процедурата по обработването на документите на кандидатстващите бежанци. 
Той поясни, че капацитетът на сега функциониращите центровете е изчерпан, не е добро решение изграждането на палатков лагер, но като краен вариант не бива да бъде изключено. Друго важно направление в дейността на щаба ще бъде създаването на организация за недопускане на проблеми с местата на настаняване, както и с местното население. Целта е да се намалят до минимум рисковете за националната ни сигурност. За да бъдат минимализирани здравните рискове, са предприети стъпки още при началния контакт с бежанците те да минават на медицински преглед.

От днес в дома в Пъстрогор вече работи такъв екип, изпратен от Военномедицинска академия. Министър Йовчев сподели идеята чужденците да бъдат настанявани в различни групи според техния рисков профил, като се предвижда бежанците, които попадат в тази рискова група, да са с ограничен режим на движение.

Той бе категоричен, че България е лоялен член на ЕС, изпълнили сме всички изисквания за Шенген и правим всичко възможно чуждите граждани, които търсят убежище, да не продължат към Западна Европа. На този етап страната ни може да поиска оперативна и техническа помощ по линия на ФРОНТЕКС за обезпечаване на границата ни.

#Цветлин Йовчев #бежанци #Елхово #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници