Орешарски: Интензивно се подготвяме за бежанци, няма повод за драматизъм

Орешарски: Интензивно се подготвяме за бежанци, няма повод за драматизъм
Засега повод за драматизъм няма, има засилена миграционна вълна, има рискове да се реализира такава вълна. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, в отговор на въпрос от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за позицията на правителството по въпроса със
A A+ A++ A

Засега повод за драматизъм няма, има засилена миграционна вълна, има рискове да се реализира такава вълна. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, в отговор на въпрос от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за позицията на правителството по въпроса със Сирия, предаде Агенция „Фокус”.

„При неблагоприятното развитие на ситуацията в Сирия, България трябва да следи реакциите на нашите евроатлантически партньори и да съдейства за изработване на общите позиции”, каза Орешарски.

„Нашето внимание трябва да бъде насочено преди всичко към сирийските граждани, които са жертва на конфликта. Във връзка сме с ЕК, с ключовите европартньори. Имаме набор от решения. Те са насочени към една подготовка на всички институции в България в очакване на евентуална бежанска вълна. На този етап притокът на емигранти трудно може да се характеризира като вълна. Надяваме се, че политическият диалог и дипломатическите среща ще предрешат изхода на кризата, за да не се стигне до по-нататъшна ескалация”, посочи премиерът.

„Миналата седмица свиках Съвета по сигурността към МС, чухме мнението на всички служби, и сме форматирали решения. Създадохме кризисен щаб”, отбеляза Орешарски. Интензивно подготвяме институциите, за да посрещнем тези хора, които търсят място за пребиваване не по своя воля, посочи той.

#Сирия #Пламен Орешарски #бежанска вълна #ГЕРБ #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници