Българин проникна в най-дълбоката пещера в света

Българин проникна в най-дълбоката пещера в света
Пещернякът Теодор Кисимов от Русе постави рекорд, прониквайки до най-дълбоката подземна точка достигана от българин досега. Спелеологът е достигнал два пъти до рекордната дълбочина от 2145 метра в най-дълбоката пещера на Земята – Крубер-Вороня в Абхазия.
A A+ A++ A

Пещернякът Теодор Кисимов от Русе постави рекорд, прониквайки до най-дълбоката подземна точка достигана от българин досега. Спелеологът е достигнал два пъти до рекордната дълбочина от 2145 метра в най-дълбоката пещера на Земята – Крубер-Вороня в Абхазия, предаде БГНЕС.

Постижението на русенеца е направено след серия от спускания и гмуркания със задържане на дъха по време на едномесечната международна експедиция "Крубер-Вороня 2013".

Международната спелео експедиция "Крубер-Вороня 2013" се проведе от 27 юли до 27 август тази година и в нея участваха 43 спелеолози от 7 държави. Българските участници в нея бяха Теодор Кисимов от пещерен клуб "Приста Русе", Константин Стоилов от СПК "Академик София" и Пламен Спилков от пещерен клуб "Аида Хасково".

Експедицията беше организирана от Украинската спелео асоциация с цел проучване на най-дълбоката пещера в света.

Крубер-Вороня е най-дълбоката пещера на Земята – пещерен аналог на Еверест за алпинистите. От 2001 г. тя стои неизменно на първо място в класациите на пещерите по дълбочина в света. Тогава в нея е достигната дълбочина от 1710 м, която в следващите години нараства до 2196 м след последните достижения през 2012 г.

#Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници