Изпитание на Израел и САЩ предизвика опасения за удар срещу Сирия (Обобщение)

Изпитание на Израел и САЩ предизвика опасения за удар срещу Сирия (Обобщение)
Пентагонът потвърди провеждането на съвместни ракетни изпитания с Израел в Средиземно море. Потвърждението дойде от говорителя на американското военно ведомство Джордж Литъл. Снимка:АФП
A A+ A++ A

Пентагонът потвърди провеждането на съвместни ракетни изпитания с Израел в Средиземно море. Потвърждението дойде от говорителя на американското военно ведомство Джордж Литъл. Той подчерта, че изпитанията са били проведени „с техническата подкрепа на министерството на отбраната на САЩ”, и допълни, че те са били предварително планирани.

Изявлението бе направено във връзка с новината от министерството на отбраната на Русия, че руската система за предупреждение при ракетни нападения е регистрирала старта на два балистични обекта в Средиземно море.

През първите часове след новината щабквартирата на НАТО и щабът на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа не коментираха информацията. По-късно израелското министерство на отбраната съобщи, че ракетите са изстреляни от израелски военни в рамките на съвместни изпитания с американските колеги.

Първоначално новината предизвика опасения за въздушен удар срещу Сирия, но руското посолство в Дамаск обяви, че няма признаци за експлозии или щети от ракети. По-късно израелското министерство на отбраната потвърди изстрелването на ракета съвместно с американската агенция за противовъздушна отбрана.

Освен за тест на новата версия на ракетата „Спароу” изпитанието послужи и за тест на израелската система за противоракетна отбрана „Ароу”.

Игор Коротченко, руски анализатор в областта на отбраната и редактор на списание „Националная оборона”, определи провеждането на изпитание в този деликатен момент като „напълно безотговорно”.

„Израел и САЩ би трябвало да помислят по-добре за сериозните рискове от подобни тестове в това критично време за региона”, заяви Коротченко.

По "Фокус"

#Сирия #САЩ #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници