Цветлин Йовчев: Към момента бежанците от Сирия са около 1400

Цветлин Йовчев: Към момента бежанците от Сирия са около 1400
A A+ A++ A

Към момента, бежанците от Сирия са около 1400, каза на брифинг министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, началник на Националния оперативен щаб за управление на силите и средствата на министерствата и ведомствата, както и координирано използване на националните ресурси за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на България, цитиран от Фокус.

„За последното денонощие, имаме 54 бежанци, от които 25 са от Сирия. Болшинството от бежанците у нас – около 80 процента, са от Сирия", заяви Йовчев.

„В последния месец, МВР има изключително сериозни постижения в борбата с организираната престъпност – по отношение на убийства, грабежи, лаборатории за наркотици, контрабанда на незаконни цигари, тютюни. И без ГДБОП вдигаме темпото. Очаквам да имаме и още по-добри резултати", каза Цветлин Йовчев.

„Мисля какво още да направим, за да имаме още по-добри резултати. Имам идеи в тази насока", добави министър Йовчев.

„Има крайни варианти, свързани с изграждани на палаткови лагери, но това не е трайно решение и дай боже да не стигнем до него. Особено през есента това ще породи редица други проблеми. По всяка една от 11-те мерки, имаме направени стъпки", посочи министърът.

„Оглеждаме и бивши казарми. Изпратили сме писма до всички институции, да направят списъци на имотите, които могат да бъдат използвани. Имаме отговори, изчакваме всички. Още от днес Държавната агенция за бежанци ще започне да оглежда имотите", добави Йовчев.

По думите му - ресурсите на страната са ограничени. „Местата за момента, определени за настаняване на бежанци, са изчерпани. Оттук нататък сме в аварийна ситуация. Трябва да осигурим допълнителни средства. До края на годината трябва да вземем мерки, в противен случай можем да изпаднем в хуманитарна криза.

#Цветлин Йовчев #Сирия #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници