Найденов: Няма доказателства, че Асад е наредил химическа атака

Найденов: Няма доказателства, че Асад е наредил химическа атака
Министър Найденов заяви, че трябва да се изчакат резултатите от пробите, взети от инспекторите на ООН. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Няма доказателства, че Башар Асад е използвал химическо оръжие. Информацията на френското разузнаване е, че химическата атака е дошла от територия, контролирана от режима на Башар Асад“, заяви военният министър Ангел Найденов в ефира на ТВ7 във вторник.

„Трябва да се изчака окончателният доклад на различните лаборатории за пробите, взети от инспекторите на ООН, дали става въпрос за зарин, дали оръжието е използвано съзнателно от кабинета срещу собствения си народ“, каза Найденов.

„Ние дължим категорични отговори на обществата във всички държави, които трябва да вземат решение за реакция на атаката. Трябва да си даваме сметка, че светът е изправен пред война. Не виждам основание новата информация да промени българската позиция. Ние изчакваме заключенията на експертите. Осъждаме употребата на химическо оръжие и това е категоричната ни позиция“, заяви българският министър на отбраната.

Министърът добави, че не са много държавите, които говорят за сухоземна операция. „Ударите ще предотвратят разрастването на кризата и решимостта да не се допуска употребата на химическо оръжие. Те не са насочени и няма да доведат до падане на режима на Башар Асад. Към България не е отправено искане за участие във военна операция, а и нямаме възможност за ракетна атака или участие на бойна авиация. Нямаме самолети, които да се зареждат във въздуха. Трябва да кажа, че нивото на готовност за българската ПВО е достатъчно високо“, обясни още министърът.

#Ангел Найденов #Башар Асад #Сирия #ООН #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници