Microsoft купува подразделението за телефони на Nokia за 5,44 милиарда евро

Microsoft купува подразделението за телефони на Nokia за 5,44 милиарда евро
A A+ A++ A

След анонса на ексклузивното партньорство на Nokia и Microsoft през февруари 2011 г периодично се появяваха слухове за покупката на финландската компания от американците. Най-накрая те се потвърдиха, след като Microsoft обяви, че ще купи подразделението за устройства и услуги на Nokia. Сделката ще приключи през първото тримесечие на следващата година и ще е на стойност 5,44 милиарда евро - компанията ще плати 3,79 милиарда евро за въпросното подразделение и още 1,65 милиарда евро, за да лицензира патентите на Nokia. 32 000 служители ще преминат към Microsoft, включително и 18 300, които се занимават с производство и 4700, намиращи се във Финландия.

Бизнесът, който ще придобие Microsoft, е генерирал 14,9 милиарда евро през миналата година или на практика 50% от всички продажби на компанията. Американците получават брандовете Lumia и Asha и различните лицензионни споразумения на Nokia, включително и това с Qualcomm. Microsoft ще лицензира марката Nokia, която ще продължи да бъде собственост на финландската компания. Тя ще запази патентното си портфолио и ще предостави на Microsoft 10-годишен лиценз, а на свой ред американците ще дадат реципрочни права за своите лицензи и използването им в услугите Here. Microsoft ще стане стратегически партньор на Here и отделно ще плати на Nokia лиценз за 4 години.

Финландската компанията ще получи от Microsoft веднага и възможност за финансиране в размер 1,5 милиарда евро, а освен това американците ще отворят център за данни във Финландия, който ще обслужва потребителите на компанията в Европа. През следващите години в него ще бъда инвестирани над 250 милиона долара с потенциал за допълнително разширяване през идните години.

http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/Sep13/09-02AnnouncementPR.aspx

Отворено писмо от Стивън Илъп и Стив Балмър:
http://conversations.nokia.com/2013/09/03/the-next-chapter-an-open-letter-from-steve-ballmer-and-stephen-elop/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници