Индъстри Уоч: Акцизът от цигари ще донесе 6.1% в бюджета

Индъстри Уоч: Акцизът от цигари ще донесе 6.1% в бюджета
A A+ A++ A

В условия на изоставащо изпълнение на някои ключови данъчни приходи (един от основните мотиви на правителството за актуализация на бюджета), акцизите върху цигарите запазват ролята на си на предвидим и надежден източник на средства за бюджета. За полугодието са събрани 818 млн. лева, като все пак има минимален спад от 1% спрямо миналата година. Това сочи анализ на "Индъстри уотч" на приходите върху акцизи от тютюневите изделия.

Негативната динамика на приходите от акцизи през първите шест месеца на настоящата година отново напомнят за структурните предизвикателства, пред които е изправен тютюневият отрасъл, и които трябва да бъдат отчетени като фискални при изработването на държавния бюджет за предстоящата 2014 г. Планирането за 2014 г. трябва да вземе предвид възможни увеличения на цените за крайните потребител, свиване на продажбите и потенциално негативно въздействие върху бюджета, се казва в анализа, цитиран от Фокус.

За 2013 г., според предварителните разчети, акцизите върху цигарите трябва да донесат около 6.1% от общите постъпления в бюджета.

Присъединяването към ЕС задължи България да увеличи значително акцизите. Това стана на два „шока" - през 2006 и 2010 г. Заедно с това се отне възможността на правителството да налага по-ниски акцизи на по-евтините цигари българско производство спрямо по-скъпите вносни марки. Разликите в цените между „евтини" и „скъпи" цигари се стопиха. В периода 2009 - 2010 г. икономическата криза, ръстът на безработица и по-високите цени рязко свиха легално продаваните обеми цигари. Същевременно, това направи контрабандата стана все по-изгодна поради повишните потенциални печалби. Така ставките са все по-високи, но реално обложените цигари свиха обема си спрямо периода до 2007 - 2008 г., се казва в анализа.

#Индъстри уоч #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници