Меркел остро разкритикува Москва и Пекин

Меркел остро разкритикува Москва и Пекин
Ангела Меркел разкритикува Москва и Пекин.
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел остро разкритикува поведението на Русия и на Китай в сирийската криза, като посочи, че те отслабват авторитета на ООН.

"За голямо съжаление Русия и Китай отказват от известно време изработването на обща позиция за сирийския конфликт. Това значително отслабва ролята на Обединените нации сега", заявява Меркел в интервю за германския регионален вестник "Аугсбургер Алгемайне", цитирана от АФП и БГНЕС.

Русия и Китай, които заедно със САЩ, Франция и Великобритания са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, блокираха няколко проекторезолюции на СС, осъждащи режима на Башар Асад. И двете страни се противопоставят на военна интервенция в Сирия.

В интервюто Меркел казва, че използването на химически оръжия в Сирия нарушава табу, а това не може да остане без последствия. Тя обаче отново категорично изключи германско участие във военна намеса без международен мандат.

"Германия може да участва във военна интервенция само с мандат на ООН, НАТО или Европейския съюз. Следователно въпросът за участие на Бундесвера сега не стои", подчерта канцлерката.

Меркел се надява да получи трети канцлерски мандат на парламентарните избори на 22 септември в Германия.

#Ангела Меркел #Германия #Русия #Китай #Сирия #ООН #НАТО #САЩ #Франция #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници