Инспекторите на ООН преминаха границата на Сирия с Ливан

Инспекторите на ООН преминаха границата на Сирия с Ливан
Инспекторите на ООН преминаха границата на Сирия с Ливан. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Екипът от инспектори на ООН премина границата на Сирия с Ливан, след като завършиха своето разследване на предполагаемото използване на химически оръжия от страна на режима в Дамаск, предаде АФП, цитирана от агенция "Фокус".

В 7.40 часа местно време инспекторите са пресекли границата с конвой от автомобили на ООН, ескортирани от ливанските сили за сигурност. 13-те инспектори, водени от Аке Селстрьом, напуснаха своя хотел в Дамаск малко преди изгрев слънце.

Екипът разследваше обвиненията, че сирийският режим е използвал химически оръжия срещу собствения си народ. Отпътуването на експертите на ООН засилва очакванията за възможен международен удар срещу режима.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в петък, че САЩ обмислят „ограничени" действия срещу Сирия, и настоя, че светът е длъжен да действа, след като стотици жени и деца загинаха в резултат на обгазяване. Обама подчерта, че все още не е взето окончателно решение за нанасянето на военни удари срещу режима на Асад, но намекна, че атаката е неизбежна.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд каза в петък, че военният удар срещу Сирия може да бъде извършен в сряда и че изненадващото отхвърляне на въоръжена интервенция от страна на британския парламент няма да повлияе на позицията на неговото правителство.

#ООН #Сирия #Ливан #Дамаск #Барак Обама #САЩ #Франция #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници