Определиха мястото новия блок в АЕЦ "Козлодуй"

Определиха  мястото  новия блок в АЕЦ "Козлодуй"
Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, с което се определя мястото на новата ядрена мощност, която предстои да се изгради в съществуващата централа. Снимка: Стандарт
A A+ A++ A

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, с което се определя мястото на новата ядрена мощност, която предстои да се изгради в съществуващата централа.

Новината бе съобщена на официалната страница на дружеството. Издаденото разрешение е в отговор на постъпилото писмено заявление от страна на дружеството на 13.12.2012 година, с което на практика се стартира техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа. Подаденото заявление е част от процедурата по изпълнение на решение на Министерския съвет от 11 април 2012 г., с което бе дадено принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй".

В полученото разрешение се уточняват задълженията на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, свързани с избора на площадка за ново ядрено съоръжение. Те включват осигуряване изпълнението на инженерните проучвания и изследвания, необходими за разработване на проектните основи и оценките на безопасността и впоследствие за одобряване на избраната площадка.

Издаденото разрешение е в съответствие със Закона за безопасно използване на ядрената енергия и изискванията на Наредбата за реда за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия. Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Следващата стъпка е одобряване на избраната площадка от председателя на АЯР.

#АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници