Skype навърши 10 години

Skype навърши 10 години
A A+ A++ A

На 29 август 2003 г. се появява първата бета версия на ново приложение за комуникация, което 10 години по-късно е незаменимо средство за общуване за над 300 милиона души в цял свят, които са провели разговори в продължение на над 1,4 трилиона минути. Става дума за Skype, стартирало като идея на Янус Фриис и Никлас Зенстрьом.

По това време те са собственици на популярното peer-to-peer (P2P) приложение Kazaa за изтегляне на музика по подобие на Napster. Скоро обаче се замислят, че същата разпределена технология може да се използва и за провеждането на разговори и това дори заляга в името на новата услуга - Skype е абревиатура на Sky Peer to Peer.

С първото издание идва възможността за провеждане на платени разговори към фиксирани линии, а през 2005 година е добавена и функцията за видеочат. През същата година eBay купува компанията за 2,5 милиарда долара, но инвестицията не се оказва особено успешна, а заради нарастващото напрежение с новите собственици през 2008 г. двамата основателя напускат. През 2010 г се появяват първите мобилни версии на приложението.

Новата ера започва през 2011 г, когато Microsoft купи Skype за 8,5 милиарда долара. Година по-късно Microsoft обяви, че приложението ще замени Messenger и започна да го интегрира в различните си продукти. Тази есен Skype дори ще е едно от предварително инсталираните приложения в Windows 8.1.

http://blogs.skype.com/2013/08/28/skype-celebrates-a-decade-of-meaningful-conversations/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници