Свикват комисията по бедствия заради театри в Пловдив и София

Свикват комисията по бедствия заради театри в Пловдив и София
Пловдивдският театър и театър "Българска армия" имат нужда от спешен ремонт. Снимка: slivenplus.blog.bg
A A+ A++ A

Министерството на културата е поискало свикването на междуведомствена комисия по бедствия и аварии, която да отпусне средствата, необходими за ремонтите на Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив и на театър "Българска армия" в София, съобщиха от МК, цитирани от БГНЕС.

От културното министерство са получили уверението на вицепремиера Цветлин Йовчев, че ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане в най-скоро време. Министерството на културата призовава всички театри в страната да се включат в кампанията за възстановяване на Драматичния театър, като изиграят по едно благотворително представление, за да подпомогнат театъра в Пловдив.

Застрахователите ще изплатят цялото обезщетение след заключението на следствието, но преди това ще ни отпуснат аванс, за да започнем ремонта, отбеляза директорът на Драматичен театър - Пловдив Кръстьо Кръстев.

По думите му основните проблеми са два - възстановяването на зрителната зала, което ще отнеме най-много време заради реставрационните действия, а също и обновяването на силовата част на инсталацията на сценичното пространство.

Фестивалът "Сцена на кръстопът" ще се състои, като представленията за голяма сцена ще се играят в Дом на културата "Борис Христов", което беше договорено още при посещението на министъра на културата д-р Петър Стоянович в деня на пожара в Драматичен театър - Пловдив.

Заместник-министър Велислава Кръстева проведе в четвъртък среща и с кмета на община Пловдив инж. Иван Тотев, от когото получи информация как върви въвеждането в експлоатация на Дом на културата "Борис Христов". След срещата заместник-министър Кръстева и кметът на община Пловдив препотвърдиха готовността на общината да приеме в обновената зала Фестивала "Сцена на кръстопът".

Вече е открита и дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на щетите от пожара в Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив. Тя е: IBAN BG79UNCR70001521071944 в Уникредит Булбанк – клон Пловдив.

#Пловдив #Кръстьо Кръстев #театър #Петър Стоянович #Велислава Кръстева #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници