САЩ нямат катергорични доказателства за химически атаки от страна на Асад

САЩ нямат катергорични доказателства за химически атаки от страна на Асад
САЩ най-вероятно ще публикуват доклад в четвъртък с данни от разузнаването, в които ще бъде предоставена информация, потвърждаваща причастността на сирийските власти към използването на нервнопаралитичен газ срещу цивилното население. Снимка: en.trend.az
A A+ A++ A

Американската администрация в момента не може да предостави неопровержими свидетелства, че сирийският президент Башар Асад има отношение към използването на химическо оръжие, пише „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на анонимни високопоставени официални представители, предава БГНЕС.

САЩ най-вероятно ще публикуват доклад в четвъртък с данни от разузнаването, в които ще бъде предоставена информация, потвърждаваща причастността на сирийските власти към използването на нервнопаралитичен газ срещу цивилното население.

Едновременно с това изданието подчертава, че "официалните лица в САЩ съобщиха, че безспорни доказателства за наличието на връзки между Башар Асад и химическата атака няма".

В доклада няма да бъдат включени нито записи от проведените от сирийските висши военни разговори, които доказват, че армията е използвала химическо оръжие по заповед на висшестоящите чинове, нито подробните отчети, получени от информаторите на американските служби в Сирия.

Докладът ще бъде разпространен като обикновено изявление за пресата и няма да има нищо общо със състоялото се през февруари 2003 г. заседание на Съвета за сигурност на ООН, където тогавашният държавен секретар Колин Пауъл представи множество "доказателства" за наличието на химическо и бактериологично оръжие в ръцете на режима на Саддам Хюсеин.

По-късно стана ясно, че доводите на Пауъл не отговарят на действителността, но те послужиха за началото на военната интервенция срещу Ирак през март 2003 г.

#Сирия #САЩ #химически оръжия #Башар Асад #ООН #Съвет за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници