"Форин полиси": Прихванати разговори доказват химическите атаки на Дамаск

"Форин полиси": Прихванати разговори доказват химическите атаки на Дамаск
Въз основа на прихванатите разговори, разказите на лекарите и видеозаписите американското разузнаване е направило извод, че на 21 август е извършено химическо нападение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прихванати разговори доказват, че сирийската армия е използвала химическо оръжие, се казва в сензационно разкритие в статия, публикувана в блога The Cable на списание "Форин полиси", предава БГНЕС.

Миналата сряда, няколко часа след ужасната атака с химическо оръжие, извършена в предградие на Дамаск, чиновник от сирийското министерство на отбраната е телефонирал панически на командира на химическите войски, настоявайки за отговор във връзка с използвания нервнопаралитичен газ, пише изданието.

Едновременно с това "Форин полиси" подчертава, че прихванатите разговори повдигат доста нови въпроси: Кой е виновен за химическата атака - някакъв сирийски офицер, превишил своите пълномощия? Или ударът е бил заповядан от високопоставени лица от режима на Башар ал Асад?

Американското разузнаване също не е наясно каква логика е ръководила сирийските военни, които са се решили на тази крайна стъпка.

"Не знаем със сигурност защо това се е случило. Ние знаем само, че това е било ужасно глупава постъпка", посочва анонимен източник от службата.

Въз основа на прихванатите разговори, разказите на лекарите и видеозаписите американското разузнаване е направило извод, че на 21 август е извършено химическо нападение.

Въпреки това, за момента САЩ не са получили улики, които традиционно се смятат за "златен стандарт" - проби от кръв и почвата.

В администрацията на президента Барак Обама в момента се водят спорове - дали Башар Асад да бъде ударен незабавно, или да се даде време на инспекторите на ООН да съберат улики, пише "Форин полиси".

#Сирия #САЩ #Дамаск #химически атаки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници