Джо Байдън: Няма съмнение за използвано химическо оръжие в Сирия

Джо Байдън: Няма съмнение за използвано химическо оръжие в Сирия
Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "няма съмнение", че сирийското правителство е използвало химически оръжия. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "няма съмнение", че сирийското правителство е използвало химически оръжия и трябва да бъде държано под контрол.

Вашингтон даде да се разбере, че армията е готова да атакува и чака нареждане от президента Барак Обама, съюзниците на САЩ също казват, че имат готовност да осъществят нападение.

"Няма съмнение кой е отговорен за това отвратително използване на химически оръжия – сирийският режим", каза Байдън в реч по време на националното събрание на организацията на ветераните Американски легион в Хюстън, Тексас.

"Химически оръжия са били използвани. Всеки признава тяхната употреба. Никой няма съмнения, че невинни мъже, жени и деца са били жертва на химическа атака в Сирия", допълва той. "Знаем, че сирийският режим е единственият, който има такива оръжия. Те са използвали химически оръжия много пъти в миналото, те имат средствата да изстрелят тези оръжия и са решени да заличат местата, където са били използвани тези газове", казва още Байдън.

Сирийските власти категорично отричат обвиненията. Експертите на ООН се очаква да се върнат от мястото, което инспектираха, но очакванията за сериозни разкрития не са големи, защото режимът позволи на екипа от ООН да посети мястото с няколко дни закъснение, т.е. когато доказателствата може и вече да са унищожени. Твърди се, че Обама е направил поне 88 обаждания по телефона на чуждестранни лидери от сряда, 21 август, насам, а с премиера на Великобритания Дейвид Камерън е разговарял два пъти.

Камерън заяви, че светът не бива да стои безучастно, а френският президент Франсоа Оланд каза, че Франция е готова да накаже който стои зад атаката. В сряда се събира Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди различните опции за ответна реакция.

Британският парламент прекъсва ваканцията си в четвъртък. В сряда руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всеки опит за военно решение само ще доведе до допълнителна дестабилизация. Той подчерта необходимостта от политическо решение в разговора си със специалния пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими.

Русия, Китай и Иран и преди са предупреждавали да не се напада Сирия, където се предполага, че в гражданската война през последните две години и половина са загинали поне 100 000 души.

#Сирия #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници