Коментари за Сирия в германския печат

Коментари за Сирия в германския печат
Председателят на Външната комисия в германския Бундестаг Рупрехт Поленц смята, че може да има легитимна западна военна намеса в Сирия дори и без мандат от Съвета за сигурност на ООН, пише германското издание „Ханделсблат”. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Председателят на Външната комисия в германския Бундестаг Рупрехт Поленц смята, че може да има легитимна западна военна намеса в Сирия дори и без мандат от Съвета за сигурност на ООН, пише германското издание „Ханделсблат”.

Поленц изтъкна, че употребата на химически газ срещу цивилното население е тежко и брутално нарушение на правилата, „което не бива да бъде оставено без последици, които да му попречат да се повтори”.

„Ако Съветът за сигурност не достигне до този извод, то международната общност ще има право на това. Принципът на ООН „Отговорност за защита“(R2P) дава ясна основа за това в международното право”, подчерта Поленц. Отговорността за защита на ООН наистина създава база за военна интервенция. Нейното приложение обаче е много оспорвано сред международните юристи.

Някои експерти са на мнение, че подобен подход не може да бъде преследван, докато Русия и Китай блокират с ветото си Съвета за сигурност. Освен това ясно дефинирано е правото на военни действия само в случаи на самозащита или с мандат от Съвета за сигурност, коментира експертът Маркус Кайм от фондацията "Наука и политика" в Берлин.

Всички чакат американският президент Барак Обама да заповяда удар срещу Сирия. Той все още не е взел решение по този въпрос, но Западът вече започва да се подготвя за военна намеса, пише германското списание „Шпигел”. От Вашингтон обаче още не е прозвучало официално „Давайте!”.

Смята се за малко вероятно в близкоизточната държава да започне военна интервенция, докато експертният екип на ООН все още се намира там. Освен това се очаква Обама да се обърне с реч към световната общност. Моментът на възможния американски военен удар зависи от различни фактори.

На първо място Вашингтон трябва да попълни данните от разузнавателните служби във връзка с химическото нападение.

На второ място, трябва да се проведат консултации със съюзниците и с Конгреса. Освен това трябва да бъдат проверени и определени положения от международното право.

Ненамесата изглежда е по-добрият вариант за поведение- арабският свят опитва да игнорира сирийския конфликт, коментира германският в. "Франкфуртер рундшау". Редом с Ливан, Ирак и Алжир, сега и Египет се дистанцира- вътрешните проблеми в страната са сами по себе си достатъчно големи за управляващите. По време на дискусиите дали международната общност трябва да реагира на предполагаемите химически атаки в Сирия, арабският свят се разположи на зрителските места, както често постъпва, когато трябва да се взимат важни решения за региона. Въпреки това във вторник Арабската лига се срещна в Кайро за специална сесия относно Сирия- но само на ниво посланици. При това арабската организация беше органът, който можеше да даде тласък за военна интервенция или санкции срещу Сирия.

По агенция "Фокус"

#Сирия #Барак Обама #ООН #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници