Плевнелиев почва с рокади в разузнаването

Плевнелиев почва с рокади в разузнаването
Още в нощта на избирането си за държавен глава Плевнелиев обеща, че един от първите му укази ще бъде да замени посланиците с досиета към бившата ДС с нови хора. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната разузнавателна служба (НРС) ще има нов началник; част от посланиците на България в чужбина също ще бъдат сменени, това стана ясно след днешната среща между президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

„Ще има кадрови промени в Националната разузнавателна служба, нов началник и нов заместник-директор. Обсъдихме кандидатурите и се обединихме около тях. Ще има решение на Министерския съвет в тази посока“, заяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

На работната си среща днес Плевнелиев и Борисов обсъдиха три теми: дипломатическата служба и посланиците, реформата в службата за сигурност и предстоящите срещи на Плевнелиев с европейските лидери в Брюксел.

„Стартирахме процеса. Има номинации. Чухме аргументи. Там, където аргументите са достатъчно убедителни, че номинацията е за българския национален интерес, ще отваря врати, ще бъде полезен кандидат за икономиката. Обединихме се и чакаме решение на Министерския съвет, което след това по процедура ще дойде в президентството за подписване на съответния указ“, заяви Плевнелиев.

Още в нощта на избирането си за държавен глава той обеща, че един от първите му укази ще бъде да замени посланиците с досиета към бившата ДС с нови хора.

Днес Плевнелиев обеща, че ще работи поетапно за смяната на посланиците.

„Ще има първи, втори, трети етап. Там, където все още има нужда от обосновка, аргументи, алтернативни номинации, ще има дебат“, обясни той.

За реформата в службите Плевнелиев заяви, че там е поет „ясен, категоричен ангажимент“.

„Съветът за национална сигурност към МС ще заседава и работи ускорено през следващия месец, за да подготви основите на планираната и обещана реформа. След това в Консултативния съвет за национална сигурност, на неговото първо заседание, което се надяваме да бъде в края на март, ще обсъдим в широк формат основните параметри на реформата“, каза президентът.

Той добави, че следващият етап е да се подготвят самите устройствени закони за НСО и НРС.

„Оттам нататък парламентарни дебати, така както сме обещали до края на 2012, България най-после трябва да има ясни и категорични устройствени закони“, обеща Плевнелиев.

Днес новият президент на България заминава и на своето първо посещение в Брюксел, където ще разговаря с председателя на ЕК Жозе Барозу, президента на ЕС Херман ван Ромпой, председателя на ЕП Мартин Шулц и няколко еврокомисари.

#посланици #Национална разузнавателна служба #премиер #Борисов #Бойко Борисов #президент #Президент на България #Плевнелиев #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници