Руският външен министър предупреди САЩ за опасни последици от военна намеса в Сирия

Руският външен министър предупреди САЩ за опасни последици от военна намеса в Сирия
Лавров споделил пред Кери, че изглежда някои хора в САЩ искат започването на военни действия в Сирия извън рамките на ООН, за да подкопаят съвместните американско-руски усилия за организиране на мирна конференция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руският министър на външните работи Сергей Лавров е предупредил американския държавен секретар Джон Кери относно „изключително опасните последици“ от предприемането на военни действия срещу сирийския режим, съобщава руското външно министерство, предава БГНЕС.

Лавров е казал на Кери в телефонен разговор в неделя, че Москва е „сериозно притеснена“ от думите на американски официални представители за готовност за намеса в Сирия във връзка с обвиненията, че режимът е използвал химически оръжия, се казва в съобщението.

„Сергей Лавров обърна внимание на изключително опасните последици от възможна нова военна намеса за целия Близък Изток и Северна Африка“, добавя руското външно министерство.

Лавров споделил пред Кери, че изглежда някои хора в САЩ искат започването на военни действия в Сирия извън рамките на ООН, за да подкопаят съвместните американско-руски усилия за организиране на мирна конференция.

Руският външен министър е призовал американския си колега „да се въздържа от използването на военен натиск срещу Дамаск и да не се поддава на провокации“.

Руското външно министерство допълни, че Кери е обещал внимателно да проучи аргументите на руската страна.

Русия подчерта необходимостта от обективно разследване на ООН относно твърденията за химическа атака и повтори съмненията си относно вината на режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

„Става все по-ясно, че инцидентът е предтекст на бунтовническата опозиция с цел правителството в Дамаск да бъде обвинявано за всичко“, се казва в съобщението на руското външно министерство.

#опозиция #Башар Асад #военна намеса #Сирия #Русия #САЩ #Джон Кери #Сергей Лавров #химически оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници