Проф. Н. Георгиев: Има за какво да се чувстваме виновни

Проф. Н. Георгиев: Има за какво да се чувстваме виновни
Според проф. Никола Георгиев, има за какво да се оправдаваме. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Розовото идва от розата и розовото носи ореол на някаква нежност, красота, светлина. Великолепно хрумване, че този надпис и това българско извинение е направено на паметника на армията, която поведе нахлуването в Чехословакия през 1968 г. Ние има за какво да се оправдаваме, защото пратихме войски, има за какво да се чувстваме виновни”, каза пред БНР университетския преподавател, проф. Никола Георгиев.

“Много неясно е, каква българска част е била пратена. Носеха слухове, че това са гранични полкове от турската граница, в които дисциплина и държание биха се различавали много от един софийски полк. Северната ни съседка –Румъния - не изпрати. Диктаторът Чаушеску не прати нито един румънски войник. Българското правителство изпрати и трябва да се извиним”, твърди проф. Георгиев.

“Имам дребно възражение срещу този паметник, по-грозен паметник, по-нахален, по-нагъл, по-груб, аз не съм виждал”, подчерта проф. Георгиев. Трябва да се махне, но да се запази, да се помни, подчерта професорът. Той припомни събитията от преди 45 години в тогавашна Чехословакия, като ги свърза и със събитията от 1956 г. в Унгария.

#паметник #дисциплина #Румъния #Чаушеску #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници