Томислав Дончев: България ще разполага с 15 млрд. евро за следващия програмен период

Томислав Дончев: България ще разполага с 15 млрд. евро за следващия програмен период
Томислав Дончев обясни, че правилата за следващия програмен период са доста по-различни и предполагат сериозни усилия от всяка държава членка, за да усвоява парите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Когато се говори за средствата от ЕС за следващия програмен период, трябва да се внимава с детайлите, тъй като темата е изключително сложна и професионална и общите приказки не вървят, заяви бившият министър по управлението на европейските средства Томислав Дончев пред БНР.

"Цялото финансиране за България за следващия програмен период е над 15 милиарда евро. Това включва и общата селскостопанска политика и друг тип финансиране, което е значително повече от финансирането, което България ползва през този програмен период като нетен приход - това е разликата между парите, които страната ще получи, и парите, които трябва да внесе в бюджета на ЕС", обясни Дончев.

Той уточни, че през този програмен период България ползва средства в размер на 6,900 милиарда евро. За следващия програмен период сумата е 7,125 милиарда евро.

Томислав Дончев коментира и твърденията на министърът на правосъдието Зинаида Златанова, че става въпрос за по-малко.

„Предполагам, че с неясни за мен намерения от общата сума се вадят твърде много пера. Аз бих приел да се извадят парите от трансгранично сътрудничество, които не са част от оперативните програми. Това, което не мога да приема, е от тези средства да се вадят парите за техническа помощ, които са 250 милиона, както и парите за "Свързана Европа", което е нелепо да се разчита само като разход."

Томислав Дончев обясни, че правилата за следващия програмен период са доста по-различни и предполагат сериозни усилия от всяка държава членка, за да усвоява парите - ако не спазва всички параметри на финансовата дисциплина, може да й се спрат парите.

„Ако страната не предприема реформи, които е поела ангажимент да проведе, веднага след 2016-а година тя губи правото да ползва парите в съответния сектор. Те са за здравеопазване, образование, социална среда, младежки политики и политики по отношение на правилата. Държави, които не изпълняват с добри темпове самите оперативни програми и не постигат резултат, още през 2018-а година ще губят право да ползват една част от тази сума, т.нар. "резерв". Без сериозни усилия от страна на държавата няма нито един сигурен евроцент за България през следващия програмен период", обясни той.

#Томислав Дончев #Дончев #Зинаида Златанова #ЕС #финансиране #програмен период

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници