ДСБ започва "извънпарламентарен контрол"

ДСБ започва "извънпарламентарен контрол"
От ДСБ имат намерения да продължават да задават въпроси свързани с кадровата политика на управляващите и дейността на митниците, заяви Атанасов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започваме инициатива, която сме нарекли "извънпарламентарен контрол", съобщи заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов, предаде БГНЕС.

От партията смятат да контролират институциите, изпращайки им въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Първите си въпроси Атанасов вече е изпратил. Той пита министъра на финансите Петър Чобанов с каква служебна обществена информация е разполагал той, когато е назначил Николай Попов за заместник-директор на Агенция "Митници". Ние питаме този човек как ще борави с класифицирана информация, след като през 2009 година, когато той е бил началник на столичната дирекция за борба с организираната престъпност, му е отнет достъпа до класифицирана информация. Достъпът му е отнет заради съмнително поведение, този акт на отнемане е обжалван и е бил потвърден, отбеляза Атанасов.

Той поиска от министър-председателя Пламен Орешарски да им предостави цялата служебна информация, която е съпътствала заповедта за назначаването на Емил Иванов за областен управител на София-област.

Атанас Атанасов пита премиера дали преди да назначи Иванов се е запознал с докладите и констатациите на Сметната палата за периода 2005-2009 година за дейността на областната управа на София-област, когато областен управител отново беше Емил Иванов.

"От ДСБ имат намерения да продължават да задават въпроси свързани с кадровата политика на управляващите и дейността на митниците, както и въпроси, свързани с енергийния сектор, обществените поръчки. Възможностите за извънпарламентарен контрол са много по-широки от възможностите за парламентарен контрол, защото по време на парламентарния контрол могат да се задават въпроси само към изпълнителната власт", подчерта Атанасов.

"Откакто е съставено това правителство не сме чули сериозни въпроси към кабинета в рамките на парламентарния контрол. Затова ще използваме като инструмент за контрол на властта Закона за достъп до обществена информация. За съжаление сегашната парламентарна опозиция в лицето на ГЕРБ е пасивна, не чуваме адекватните въпроси да бъдат задавани в парламента за това ще задаваме тези въпроси по реда за Закона за достъп до обществена информация", обясни Атанасов.

#ДСБ #Атанас Атанасов #Атанасов #Петър Чобанов #Пламен Орешарски #Николай Попов #Емил Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници