ДКЕВР: НЕК още два месеца ще изкупува енергията от активиран студен резерв

ДКЕВР: НЕК още два месеца ще изкупува енергията от активиран студен резерв
Държавната комисия е приела становище в понеделник, с което дава зелена светлина на НЕК да продължи да изкупува енергия по досегашните правила.
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране излезе със становище, че за срок от два месеца трябва да се продължи досегашната практика "НЕК" ЕАД да изкупува електрическата енергия от активиран студен резерв, съобщиха от регулатора.

Държавната комисия е приела становище в понеделник, с което дава зелена светлина на НЕК да продължи да изкупува енергия по досегашните правила, като сделките ще се извършват по регулираната цена на "ТЕЦ Марица изток II" ЕАД.

Според разпоредбите на приетите през миналия месец от ДКЕВР Правила за търговия с електрическа енергия "ЕСО" ЕАД трябва да активира източници на балансираща енергия (в т.ч. и на студен резерв) за поддържане на баланса и осигуряване на надеждната и сигурна работа на електроенергийната система. Същевременно реален балансиращ пазар е единствено възможен след обхващане на всички търговски участници и в двата сегмента на пазара, регулиран и свободен, с подаване на почасови графици.

Към днешна дата такива графици подават само търговските участници на либерализирания пазар. В момента тече процедура по лицензиране и регистрация на координатори на балансиращи групи. Едва след като приключи този процес, всички търговски участници ще подават графици и ще заработи реално балансиращия пазар. Дотогава липсва механизъм за точно определяне на количествата регулираща енергия и покриване на разходите на "ЕСО" ЕАД за закупуването й, обясняват от ДКЕВР.

Именно за да се предостави необходимото време за изпълнение на новите условия и предвид необходимостта от обезпечаване на студен резерв за нуждите на сигурността на електроенергийната система, от ДКЕВР решават, че НЕК трябва да продължи досегашната си практика още два месеца.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници