Откриха най-древното гнездо на динозаври

Откриха най-древното гнездо на динозаври
A A+ A++ A

Палеонтолози откриха гнездо на един от най-ранните видове динозаври, населявал територията на Южна Африка в самото начало на Юрския период (преди около 190 милиона години).

Откритието е със 100 милиона години по-старо от намерените най-древни местообитания на динозаври, съобщиха РИА „Новости“ и БГНЕС.

Група учени под ръководството на Робърт Райс от Торонтския университет е открила десет гнезда на предци на гигантските тревопасни динозаври – прозауроподи от рода масоспондили в националния парк „Плато Златна врата“ в централната част на ЮАР.

Тази местност е известна отлично на геолозите и палеонтолозите със своите скални пластове от Юрския период, когато се появяват динозаврите и се превръщат в господстващ вид.

През 1977 г. там са открити седем отделни яйца на месопондили на възраст около 200 милиона години. Към момента те остават най-древните вкаменелости на ембриони на динозаври.

Райс и неговите колеги са открили „детската градина“ на месопондилите благодарение на това, че вятърът, водата и другите природни стихии частично са разрушили скалните пластове и са разкрили яйцата недалеч от шосе.

В резултат на продължителни разкопки учените са намерили общо 10 гнезда, а също така следите от майките и децата на различни етапи от тяхното развитие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници