Демонстрация в подкрепа на сваления египетски президент в Истанбул

Демонстрация в подкрепа на сваления египетски президент в Истанбул
На 15 август Ердоган призова Съвета за сигурност на ООН да проведе незабавно среща, за да обсъди положението в Египет след кръвопролитията.Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 4000 души се събраха в Истанбул в събота по призива на проислямистки организатори, за да подкрепят сваления с преврат египетски президент Мухамед Морси, предаде БГНЕС.

С викове "Долу Бас ал Сиси!" (египетският главнокомандващ), "Мурси на власт!" и с развети египетски знамена демонстрантите призоваха мюсюлманския свят "да помогне на избивания египетски народ", предаде АФП.

Турция изостри тона спрямо Египет, като извика посланика си в Кайро след кървавата разправа в сряда с демонстрация на мюсюлманските братя. През последните дни всекидневно се организират демонстрации в подкрепа на Мурси в Анкара и Истанбул.

Египет отговори като извика посланика си в Турция за консултации.

Турският премиер Реджеп Ердоган, водач на Партията на справедливостта и развитието, която има ислямистки корени, издигна Кайро в един от главните партньори в своята стратегия за разширяване на влиянието си в региона.

На 15 август Ердоган призова Съвета за сигурност на ООН да проведе незабавно среща, за да обсъди положението в Египет след кръвопролитията при разпръсването на поддръжници на отстранения египетски президент.

Ердоган разкритикува „изключително тежките убийства”, извършени от египетските сили на реда при разпръсването на поддръжници на Мохамед Мурси в Кайро, като обвини международната общност в лицемерие.

„Случи се много тежко избиване на египетския народ, който просто провеждаше мирни демонстрации”, заяви Ердоган.

#Египет #Истанбул #Турция #Мохамед Мурси #Мурси #Реджеп Ердоган #Кайро #Ердоган #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници