ЕС одобри новия спасителен механизъм

ЕС одобри новия спасителен механизъм
A A+ A++ A

Министрите на финансите на страните от ЕС одобриха договор за създаване на бъдещия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Той ще има собствен фонд от 80 милиарда евро и ще бъде на разположение на страните, ратифицирали пакта за строга бюджетна дисциплина, предадоха АФП и „Ройтерс“, цитирани от БТА.

Текстът определя правилата за действие на ЕСМ, който ще замени досегашния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕСФС).

За да получат финансова помощ от ЕСМ, държавите трябва да са ратифицирали пакта за затягане на бюджетната дисциплина в еврозоната, който предстои да бъде приет на 30 януари и подписан в началото на март, посочи „Дневник“.

В преходния период от една година между влизането в сила на ЕСМ през юли 2012 г. и отпадането на ЕСФС в средата на 2013 г. комбинираният им капацитет за отпускане на заеми ще бъде 500 милиарда евро, но този таван може да бъде преразгледан до влизането в сила на ЕСМ, гласи текстът.

Финансовите министри върнаха за допълнителни преговори предложението за реструктуриране на гръцкия дълг.

Разговорите за степента на участие на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг са жизненоважна част от втория финансов пакет за Атина, който ще й осигури финансиране до 2014 година.

Без тази втора спасителна помощ от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) Гърция няма да може да изплати свои задължения за 14.5 милиарда евро при настъпването на падежа на облигации през март.

Това ще даде началото на неконтролиран фалит, които ще засегне сериозно икономиката на еврозоната, отбелязва „Ройтерс“.

#Европейски стабилизационен механизъм #ЕСМ #ЕС #Европейския съюз #Европейски фонд за финансова стабилност #еврозона #Атина #Международния валутен фонд #МВФ #Гърция #фалит #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници