Кървави сблъсъци в Египет, най-малко 70 убити

Кървави сблъсъци в Египет, най-малко 70 убити
A A+ A++ A

Над 70 души са убити в Египет по време на сблъсъците между протестиращи ислямисти и силите за сигурност в петък. Най-малко 47 тела на убити са положени в две от джамиите на Кайро, едната от тях е намиращата се на площад Рамзес джамия, предаде агенция Фокус.

Въоръжен мъж е убит при нападението над полицейски контролно-пропускателен пункт в столицата.Движението „Мюсюлмански братя” обвини властите за смъртта на 45 души в Кайро, като твърди, че силите за сигурност са открили огън срещу мирни протестиращи.

Жителят на Кайро, Ахмед Тохами, разказва, че група демонстранти, които минавали по моста „6-ти октомври” на път за египетското министерство на външните работи са били атакувани със сълзотворен газ и подложени на обстрел.По данни на силите за сигурност 27 души са убити в останалата част на страната. 4 души са убити в намиращия се на Суецкия канал град Исмаилия, а 8 в град Дамиета. Един демонстрант е убит в Порт Саид. 

Пет души са убити при сблъсъци в египетския град Фаюм, намиращ се южно от столицата Кайро.Противоречива е международната реакция на събитията в Египет.
Саудитска Арабия изрази подкрепа за правителството в Кайро: „Кралство Саудитска Арабия, неговият народ и правителство са подкрепяли и продължават да подкрепят своите братя в Египет в борбата им с тероризма. Призовавам честните хора в Египет, в арабските и в мюсюлманските страни да се противопоставят с честно сърце пред опитите са се дестабилизира страната”, заяви кралят на Саудитска Арабия, Абдула ибн Абдел Азиз ал Сауд.

Кралят също така осъди „външната намеса в Египет и тези, които9 подриват стабилността на страната и нейното законно право да се противопоставя на всички заплахи”.

От своя страна върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън призова Европейския съюз за спешни мерки относно ескалацията на напрежение в Египет.

„Броят на убитите и ранените е шокиращ. Помолих представителите на страните-членки да обсъдят и координират спешни мерки, които да бъдат предприети от Европейския съюз в отговор на ситуацията в Египет”, заяви Катрин Аштън, 
президентът на Франция, Франсоа Оланд и канцлерът на Германия, Ангела Меркел обсъдиха по телефона ситуацията в Египет и призоваваха своите европейски партньори незабавно да започнат консултации за разрешаване на конфликта.

#Египет #сблъсъци #ислямисти #сили за сигурност #убити #ранени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници