Египет отмени военни учения с Турция в знак на протест

Египет отмени военни учения с Турция в знак на протест
Египет отмени военни учения с Турция. Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Кайро отмени военноморски учение с Турция, които трябваше да се състоят през октомври, в знак на протест срещу "ясната намеса" на Анкара във вътрешните работи на Египет, се казва в изявление от външно министерство, цитирано от АФП и БГНЕС.

Мерките са предприети в знак на протест срещу "неприемливите турски изявления и действия, които представляват ясна намеса във вътрешните работи на Египет".

По-рано Египет отзова посланика си от Турция, след като Анкара прибра шефа на дипломатическата си мисия в Кайро. В периода на управлението на президента ислямист Мохамед Мурси Египет поддържаше близки отношения с Турция, където властта също е в ръцете на ислямски сили. След отстраняването от власт на Мурси на 3 юли Анкара остро разкритикува промените в Египет, назовавайки събитията "военен преврат".

Припомняме, че Ердоган определи като "държавен преврат" свалянето от армията на президента Мурси, произлизащ от редиците на "Мюсюлманските братя".

"Ние винаги сме казвали ясно, че това е държавен преврат, но Западът предпочете да говори за намеса", заяви турският премиер и допълни, че "държавите, които останат неми след клането, ще носят същата отговорност като превратаджиите" и че "запазването на мълчание е равносилно на одобряване" на насилието.

#Египет #Кайро #Турция #Ердоган #Мохамед Мурси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници