Сблъсъци между полиция и кюрдски демонстранти в две турски провинции

Сблъсъци между полиция и кюрдски демонстранти в две турски провинции
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Годишнината от започването на въоръжената борба на кюрдите в Турция провокира остри сблъсъци между полиция и кюрдски демонстранти в околия Юксекова на провинция Хаккяри и в околия Джизре на провинция Шърнак, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви, цитиран от Фокус.

В околия Юксекова легалната и парламентарно представена кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) организира неразрешена демонстрация. Демонстрантите проведоха факелно шествие, след което хвърлиха звукови бомби пред централния хотел и замерваха полицаите с камъни и коктейли „Молотов". Полицията беше взела изключителни мерки за сигурност и отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. Напрежението и сблъсъкът между полиция и демонстранти продължи до късно през нощта.

В околия Джизре група кюрдски демонстранти също използва повода от годишнината на въоръжената борба на Кюрдската работническа партия (ПКК), запали автомобилни гуми на централния булевард и пред автогарата и блокира движението в района. Те скандираха лозунги в подкрепа на поставената извън закона в Турция ПКК и не се съобразиха с призивите на полицаите да се разпръснат. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, информира допълнително телевизионният канал Ен Ти Ви.

#Турция #сблъсъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници