Протести блокираха най-голямата медна мина в света

Протести блокираха най-голямата медна мина в света
Протестиращите искат по-добри условия на труд и заплащане. Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 2500 души преустановиха работа в най-голямата медна мина в света – Ескондида, намираща се в северните райони на Чили, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Участниците в протеста настояват за подобряване условията на труд и заплащане. Стачката беше предвидена да продължи едно денонощие.

Лидерите на профсъюза на заетите в този бранш обаче може и да го продължат, каза Марсело Тапиа. Чили е един от най-големите производители на мед в света – дава 1/3 от продукцията на този метал.

Работниците в две други мини в Чили, контролирани от международната компания BHP Billiton - Спенсър и Серо Колорадо, също се присъединиха към протеста на колегите си от Ескондида, каза Тапиа.

Мината Ескондида в пустинята Атакама произвежда над 1 млн. тона мед на година. Последната стачка досега в тази мина беше през юли 2011 г. и продължи две седмици. Протестите на работниците тогава вдигнаха световните цени на медта.

В Чили предстоят президентски избори през ноември и миньорите се надяват техните искания да бъдат чути от политиците по високите етажи на властта.

#Чили #Атакама #Колорадо #мина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници