Брадли Манинг: Съжалявам, че дадох документите на Уикилийкс

Брадли Манинг: Съжалявам, че дадох документите на Уикилийкс
Брадли Манинг Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Американецът Брадли Манинг заяви в сряда пред военен съд във Форт Мийд, че съжалява за това, че е дал преди три години на сайта Уикилийкс огромния масив от поверителни и секретни дипломатически документи на Държавния департамент, предаде Ройтерс, цитирана от "Дневник".

"Съжалявам, че действията ми нараниха хора. Съжалявам, че нанесох щети на Съединените щати. Съжалявам за неволните последици от моите действия... Последните няколко години ме научиха на много неща", заяви 25-годишния военен.

Военният съдия полк. Денис Линд го призна за виновен в десетки престъпления, за които го заплашват до 90 години затвор. Размерът на наказанието още не е определен.

Защитниците на Манинг докараха в сряда дузина свидетели, включително началниците му в армията, психолози и сестра му в опит да докажат, че той е имал лабилна психика и това е било пренебрегвано от командирите му. По този начин адвокатите се опитват да намалят годините, които Манинг ще лежи в затвора.

Военен психолог обясни, че осъденият, който е гей, се е чувствал изолиран докато се бори с осъзнаването на собствената си полова идентичност. 

"Трябваше да работя по-агресивно в системата... За съжаление, не мога да се върна назад и да променя нещата", обясни Манинг.

"Разбирам, че трябва да платя цена за решенията си. Искам да бъда по-добър човек, да отида в колеж, да имам диплома и нормални отношения със сестра ми и семейството й", добави той от свидетелското място.

Обвинението твърдеше, че Манинг е арогантен войник, подпомагал бойците на "Ал Кайда" и нанесъл щети на родината си с разпространяването на документите. Те ще представят позициите си в петък, а срокът на присъдата ще бъде определен не по-рано от следващата седмица.

Сестра му Кейси Мейджър, която е на 36 години, разказа за алкохолизма на родителите им и как е трябвало да се заеме с отглеждането на по-малкия си брат в Оклахома.

Проблемите вкъщи го принудили да се премести при леля си в Мериленд. Тя обясни, че Манинг се записал в армията единствено с цел да използва военната стипендия за колеж.

#Брадли Манинг #Манинг #САЩ #Уикилийкс #Държавния департамент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници