Обама: Сноудън не е единствената причина за отменената среща с Путин

Обама: Сноудън не е единствената причина за отменената среща с Путин
Според Обама отменянето на срещата с Русия не е самоцелно. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

„Решението да не участвам в срещата е свързано не само със Сноудън. Няма достатъчно напредък по редица въпроси".

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в първата си от няколко месеца самостоятелна пресконференция. На нея той говори по различни теми, свързани със ситуацията около важни за САЩ проблеми, включително отменената среща с Владимир Путин, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на световните медии.

Обама каза още, че Русия е възприела по-антиамериканско поведение, напомнящо за Студената война, откакто Владимир Путин се е върнал на президентския пост. Обама каза, че отношенията са се затоплили докато Дмитрий Медведев е бил президент, но когато Путин се върнал в Кремъл той е „забелязал повече риторика от руска страна, която е антиамериканска, която залага на старите стереотипи от Студената война между Съединените щати и Русия".

Решението на Вашингтон за отмяна на срещата през септември на най-високо равнище в Москва се основава не само на противопоставянето около Едуард Сноудън, обвинен в разгласяване на тайни на американските спецслужби и получил временно убежище в Русия, каза президентът Барак Обама.

По думите на Обама, провеждането на срещата не е самоцелно, в същото време САЩ се надяват на развитие на отношенията с Русия.

Той също така потвърди, че ще участва в срещата на Г20 в Санкт Петербург.

Междувременно стана ясно, че властите в Москва са уверени, че руско-американската среща на най-високо равнище не е отменена, а отложена, и президентът на САЩ Барак Обама в бъдеще ще се възползва от поканата на руската страна.

„Уверен съм, че предложението към президента Обама, което остава, ще бъде използвано", каза Сергей Лавров, след среща с държавния секретар Джон Кери. Руският външен министър подчерта, че става дума за отлагане, а не за отмяна на посещението на американския президент.

#Барак Обама #Сергей Лавров #Москва #Едуард Сноудън #Владимир Путин #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници