АНС уволнява сисадмини, за да предотврати втори случай Сноудън

АНС уволнява сисадмини, за да предотврати втори случай Сноудън
A A+ A++ A

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, която попадна в центъра на вниманието на световната общественост след разкритията на бившия й сътрудник Едуард Сноудън за масиран шпионаж, обяви намеренията си да съкрати 90 % от системните си администратори, за да намали броя на хората, които достъп до чувствителна информация, съобщава агенция „Ройтерс”, цитирана от бТВ.

АНС е американската шпионска служба, натоварена със задачата да следи чуждестранните електронни комуникации. Директорът на агенцията Кийт Александър е разказал пред журналисти в Ню Йорк, че засилването на сигурността на информацията, с която борави неговата служба, ще се гарантира благодарение на автоматизиране на голяма част от работата.

„Това което можем да направим, е да намалим нашите системни администратори с 90 %”, цитира агенцията думите му.

Едуард Сноудън, понастоящем политически бежанец в Русия, е бил част от близо хиляда системни администратори, които са участвали в управлението на мрежите на АНС. Той предаде на вестниците „Гардиън” и „Вашингтон Поуст” информацията за секретната програма за глобално следене на електронните и телефонните комуникации, „Призма”.

Автоматизирането на основната част от работата, която в момента се извършва от външни консултанти и подизпълнители, ще направи мрежите на АНС „по-лесни за защита и по-сигурни”, печелейки допълнителна бързина, допълва още Кийт Александър.

Директорът на агенцията нито веднъж не е споменал името на Едуард Сноудън по време на пресконференцията, коментира „Ройтерс”.

#АНС #САЩ #Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино