Томислав Дончев: Никой не е против социалните плащания

Томислав Дончев: Никой не е против социалните плащания
A A+ A++ A

Ситуацията в страната е гореща не само поради температурите навън. Аз трудно мога да си представя кой има сърце и душа в подобна ситуация наистина да почива. Политиците имаха шанс да направят един малък жест по отношение на хората. Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев след внасяне на искане в Народното събрание за провеждане на извънредно парламентарно заседание, предаде агенция „Фокус”.

„Те не са много обичани особено в последните месеци. Имаха шанс да направят един малък жест – това беше да работят през август. Не знам дали това би ги направило по-любими, но със сигурност би намалило дистанцията между тях и хората. Те пропуснаха този шанс”, заяви Дончев. Той посочи, че са се появили притеснения по отношение на социалните плащания, че ветото върху актуализацията на бюджета поставяло под въпрос или плащанията към бизнеса, или социалните плащания.

„Социалните плащания са 4% от актуализацията, а парите за бизнеса са максимум 16% от нея. Ние сме притеснени по отношение на социалните плащания. В такъв случай има прост и лесен ход – веднага да се свика Народното събрание, всички народни представители имат възможност да се запознаят с мотивите на президента и да вземат по-добро решение. Никой не е против социалните плащания. По отношение на т.нар. социален пакет всички колеги имат нашата подкрепа”, подчерта Томислав Дончев.

Той обясни, че искането на ГЕРБ за свикване на извънредно заседание на НС е напълно законосъобразно, изпълнено според всички изисквания на правилника, броят на подписите е по-голям от изискуемото. 

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев добави, че според него, извънредното заседание за 30 август е свикано на друго основание – по точка първа, а другото е по точка втора, когато са събрани подписите на поне една трета от депутатите.

"Нормата на чл. 43, ал. 2 от правилника е императивна. Тя разпорежда председателят да свика в седемдневен срок извънредно заседание на Народното събрание, дори когато Народното събрание е във ваканция", добави народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. „Няма правна санкция в правилника при отказ, но при всички положения това би било неизпълнение на основния устройствен за работата на парламента нормативен акт”, обясни Кирилов.

Томислав Дончев уточни, че парламентът може да се събере следващата седмица. „Искането е съпроводено със 77 подписа. Правилникът не предполага премисляне. Щом са събрани над 48 подписа, следва свикване на Народно събрание в едноседмичен срок”, каза още Дончев. Според него, ако заседанието се свика на 30 август, това означава, че самото ръководство на Народното събрание не си спазва правилника.

#Томислав Дончев #Народно събрание #заседание #извънредно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници