Зам.-министър Людмила Петкова: Измамите с ДДС са за около 1 млрд. лева годишно

Зам.-министър Людмила Петкова: Измамите с ДДС са за около 1 млрд. лева годишно
Зам. министър Людмила Петкова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За измамите от ДДС получаваме различна информация, но те са около 1 млрд. лв. на година. Това обяви днес зам.-министърът на финансите Людмила Петкова по време на презентация пред медиите на тема: "Въвеждане режим "Касова отчетност на ДДС" в националното законодателство", предаде БГНЕС.

За юли т.г. е възстановен 563 млн.лв. ДДС, за предишните е с около 100 млн.лв. по-малко на месец, отговори тя на въпрос на медия. Плащанията на държавата към бизнеса не са само от ДДС, той е само компонент от тях - невърнатото ДДС е натрупано главно през февруари, март и април т.г., посочи Петкова. 

Режимът "Касова отчетност на ДДС" е различен от стандартната отчетност на данъка, обясни Петкова. При неговото прилагане правото на приспадане за данъчно-задължените лица, които ще начисляват данък при получаването на плащането, се отлага до момента, в който ДДС върху доставяните стоки или услуги е платен на доставчика. Съответната Директива на ЕС регламентира и обхвата на данъчно-задължените лица. Този режим е въведен в националните законодателства на 20 страни - членки на ЕС, за повече от тях той не е задължителен с изключение на Румъния и Австрия. Държавите, неприлагащи режима досега, са Белгия, България, Гърция, Дания, Словакия и Чехия. Като ефект от неговото прилагане у нас се очаква намаляване на междуфирмената задлъжнялост, подобряване на ликвидността на малките и средни предприятия и да е препятствие пред данъчните измами.

Режимът "Касова отчетност на ДДС" ще се прилага за лица, които са регистрирани по него и които са с облагаем оборот не повече от левовата равностойност на 500 000 евро за период не повече от последните 12 последователни месеца. Лицето не трябва да е идентифицирано като рисково от органите на НАП, да не му е издаван ревизионен акт по чл.177 от ЗДДС или чл. 122 от ДОПК, както и да няма ликвидни и изискуеми публични задължения или, ако има, те да са обезпечени с разрешение за разсрочване или неотложно плащане.

При този режим от ДДС няма да има пропуснат приход за бюджета, отговори Петкова на въпрос на медия. От новите промени се очаква да се възползват около 200 000 фирми по показател "оборот". Новите промени в момента се подготвят в закона, ще има обществена консултация и се предвижда режимът да влезе в сила от 1 януари 2014 г., обяви зам.-министърът.

#зам.-министър на финансите #Людмила Петкова #измами #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници