Лютви Местан: Ветото е право, но и отговорност

Лютви Местан: Ветото е право, но и отговорност
Лютви Местан смята, че забавянето на социалните мерки поставя въпроса за отговорността на този, който упражнява правото си да налага вето. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правото на вето е конституционно право на държавния глава, следва обаче да се има предвид, че това право е и отговорност. Президентът консумира правото си, надявам се, че той носи и отговорността си, коментира председателят на ДПС Лютви Местан в коментар за БТА.

Според него, президентският ход да наложи вето е безпрецедентен, тъй като актуализацията на кабинета "Орешарски" създава законодателна основа за решаване на изключително тежки социални проблеми на българските граждани и на бизнеса.

Лютви Местан смята, че дори забавянето на тези мерки поставя въпроса за отговорността на този, който упражнява правото си да налага вето.

"Ние ще се съобразим подобаващо сериозно към ветото на Росен Плевнелиев", каза председателят на ДПС и добави, че ще правят това всеки път, когато президентът упражни правото си на вето, дори когато актовете му ни изглеждат неаргументирани, защото това е държавния ни глава.

Лидерът на ДПС се надява упражняването на вето няма да не стане условен или дори безусловен рефлекс, защото по думите му тази фигура /ветото/, макар и конситутционно уредена като право на президента, не следва да девалвира.

 

 

 

#Лютви Местан #Местан #вето #бюджет #Росен Плевнелиев #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници