Президентът: Не е проблем парламентът да реши до края на август за бюджета

Президентът: Не е проблем парламентът да реши до края на август за бюджета
A A+ A++ A

Президентът има право да налага вето върху всички закони. Това каза на брифинг в президентството държавният глава Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус". Държавният глава припомни, че президентът Желю Желев вече е връщал за ново обсъждане Закона за бюджета.

„Моите аргументи за ветото са по целесъобразност. Имам резерви в приходната част и мога да съм полезен за един по-ясно разписан и по-конкретен бюджет”, обясни Плевнелиев. „Не е прецедент, че ще се върне с вето. Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи. Най-добронамерено се опитвам да помогна. Свърших си работата за два дни. Мисля, че не е проблем до края на август месец парламентът да чуе аргументите и да прецени”, заяви държавният глава. 

„Не съм аз човекът, който е против социалния пакет, не съм аз този, който го спира, напротив – подкрепям го”, подчерта президентът. „Моят апел и моите аргументи са в полза на повече прозрачност. Не съм аз този, който вкарвам разделителни линии. Работя за диалог и консенсус. Но консенсус се постига само при чуваемост на аргументите, а не налагане на сила. Аз съм за повече дебати и повече аргументи”, заяви Плевнелиев и подчерта, че търси прозрачност по отношение на това за какво ще бъдат изхарчени 1 млрд. лв. заем. 

„По ветото, което наложих за Закона за СРС. Дали бяха чути внимателно моите аргументи? Не съм против реформата и създаването на нова институция за контрол. Не съм и срещу това да се създаде в парламента допълнителна комисия. Вместо да обвиняват моите юристи, за два часа отхвърлиха ветото. Чути ли бяха моите мотиви?”, попита държавният глава.

На въпрос каква е разликата с актуализацията на бюджета по време на управлението на правителството на ГЕРБ през 2010 г. Росен Плевнелиев обясни: „Редно е да се учим от грешките. Днес съм президент. Дори и като министър си спомням много добре, че допълнителните пари, които се отпускаха за инфраструктурни проекти, бяха разписани до последния лев в самото министерство. Бяха публични. През 2013 г., в годината на българското гражданско общество, всички трябва да се променим за добро – разходите трябва да са публични и ясни. Когато едно министерство получава допълнително средства, трябва да е ясно кое е министерството и за какво ще изразходва средствата”.

„Нищо не пречи през август месец да се каже на българските граждани за какво ще се похарчат допълнителните средства. Търся честност и конкретност за цялата сума за заем от 1 млрд. лв.”, каза още държавният глава.

#президент #вето #бюджет #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници