Адемов: Налагане на вето ще забави социалните плащания

Адемов: Налагане на вето ще забави социалните плащания
Адемов е категоричен, че най-важно в момента е разкриване на нови работни места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Налагане на вето върху актуализацията на бюджета ще доведе до нарушаване на ритъма и забавяне на социалните плащания."

Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред ТВ7 в сряда, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че по конституция единствено Министерският съвет разполага с правото да внася Закон за държавния бюджет.

"С наложено вето от страна на президента трябва да се поеме отговорност за неизпълнените ангажименти към приемните семейства, хората с увреждания, социално слабите и бизнеса", подчерта министър Адемов. Той допълни, че в актуализирания бюджет са предвидени допълнителни 40 млн. лева за социални плащания.

Министърът заяви, че има недостиг от 5 млн. лева в приемната грижа, 11 млн. лева за семейните помощи за деца и 21 млн. лева недостиг за изплащане на интеграционни добавки.

"Въпросът с падането на тавана на пенсиите се дискутира години наред и трябва да се търси справедливото решение", заяви Адемов. Той допълни, че ще се търси решение, което да не демотивира хората да се осигуряват на реалните си и високи доходи.

"При падане на тавана за новоотпуснатите пенсии през 2014 г. ще бъдат нужни допълнителни 10 млн. лева. При отпадане на ограничението за максимален размер на пенсията за всички - допълнителните финансови средства ще бъдат в размер на 120 млн. лева годишно", уточни министърът.

Адемов напомни, че по-важно в момента е да се създават условия на бизнеса за разкриване на нови работни места и това е основната цел на актуализацията на бюджета. "Малкият и среден бизнес са приоритет за правителството, защото там се създава работа за хората, която им осигурява доходи и сигурност", каза Хасан Адемов.

#Хасан Адемов #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници