Правителството гледа анализ на изпълнението на бюджета

Правителството гледа анализ на изпълнението на бюджета
A A+ A++ A

Започна редовното седмично заседание на Министерски съвет, предаде агенция „Фокус”. Очаква се на него правителството да разгледа анализ на изпълнението на бюджета за първото полугодие и да се запознае с отчет за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) за периода до 30 юни 2013 г.

Анализът на изпълнението на бюджета за първото полугодие показва сериозни негативни тенденции по отношение на данъчните приходи. Постъпилите приходи и помощи на консолидирано ниво за първото полугодие на 2013 г. са в размер на 14 165,4 млн. лв. или 46,3% от годишните разчети за 2013 г. Съпоставени с първото полугодие на 2012 г., приходите и помощите по КФП към юни 2013 г. бележат номинален ръст от 7,1% (941,1 млн. лв.).

Изоставане спрямо разчетите за периода има основно при приходите от акцизи, от ДДС, от ДДФЛ, корпоративни данъци и други данъци, както и при приходите от осигурителни вноски. Основните фактори за това са по-песимистичното развитие на макроикономическите индикатори спрямо допусканията по макрорамката към Бюджет 2013 г., променената структура на БВП, въведените нормативни промени, изместващи част от постъпленията в началото на 2014 г., ефектът от които не е разчетен на етапа на планирането на приходите в ЗДБРБ за 2013 г. и други.

#правителство #бюджет #анализ #заседание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници