Икономист: По-добре замразени доходи, отколкото орязани

Икономист: По-добре замразени доходи, отколкото орязани
Представителят на СБ коментира, че макар и непопулярна, мярката за замразяване на доходите е по-добра от това един ден да се наложи те да бъдат орязвани. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Замразяването на доходите е по-добрата алтернатива на внезапното им орязване, смята  директорът на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави Питър Харолд.

„Воденето на строга политика при бюджетните разходи гарантира, че в България до дългова криза няма да се стигне," заяви Питър Харолд пред БНР.

Представителят на СБ каза също, че макар и непопулярна, мярката за замразяване на доходите е по-добра от това един ден да се наложи те да бъдат орязвани.

Запитан дали има ли рискове да се стигне до орязване на заплати и пенсии и у нас, Харолд отговори:

„Надявам се - не. Причината за случващото се в тези страни е, че те се вкараха в ужасна каша. Нещата там излязоха от контрол. За държавните си разходи те разчитаха на заеми и взеха толкова много, че когато кредитирането спря, те вече не можеха да платят и цент. Политиката, която води България, е много по-добра от това да кажете: „Хайде, вдигаме заплатите днес", а след няколко месеца: „Съжаляваме, но сега ще режем от доходите ви, защото няма как да си платим сметката". В Румъния заплатите в публичния сектор бяха намалени с 25%. Нали не искате това и у вас?"

#Световната банка #доходи #България #Румъния #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници