Световните медии: Сложна ситуация в България

Световните медии: Сложна ситуация в България
A A+ A++ A

Понякога в играта на шах единият играч, чиито изгледи за успех постепенно се стопяват, в крайна сметка започва да прави ходове, които няма да окажат отражение върху изхода на играта. Той обаче ги прави, макар и със слаба надежда, защото знае, че в противен случай трябва да се откаже, като признае безнадеждността на положението си. Именно в такава ситуация се намира българският премиер Пламен Орешарски, пише изданието „Уърлд аутлайн“. Политическите събития в най-бедната страна – членка на ЕС, през последните 7 месеца може да се определят като прекрасни, потискащи или обезпокоителни в зависимост от гледната точка. Много играчи на управляващия елит бяха принудени да правят отчаяни ходове в отговор на масовите протести и въпреки че имаше моменти, в които изглеждаше, че събитията създават решителен момент, от който страната може да започне да се стабилизира, политиката не спря да затъва в истинско блато.

Както лявоцентристкото, така и дясноцентристкото правителство не успяха да създадат стабилна страна и административна програма. Трудно можем да си представим, че изборите могат да доведат до съставянето на широко одобрявано правителство, а още по-трудно - да видим как настоящата администрация си възстановява авторитета. Това, което ще се случи оттук нататък, зависи от много хора, а това прави нещата трудни за предсказване и още по-трудни за контролиране.

50-и пореден ден продължават протестите, които искат оставката на българското правителство – само три месеца след последните парламентарни избори. Засега премиерът Пламен Орешарски отказва да отстъпи. Но междувременно хиляди демонстранти, болшинството от които от средната класа, искат повече морал и прозрачност в политиката, приемана като корумпирана и близка до мафията, съобщава РТБФ.

„Оставка“ е мотото на ежедневните демонстрации. Като цяло атмосферата е положителна, с изключение на един инцидент между хората и полицията, който се случи миналата седмица. Много българи очакват помощ от Европа. „Няма да се справим сами, имаме нужда от помощта на Европа, защото никога политиците няма да се изправят срещу мафията“, казва един от протестиращите. Дори след 50-ия ден демонстрантите изглеждат решени да продължат протестите си, за да получат оставката на правителството и най-вече за да се променят практиките, станали обичайни през последните 24 години на труден преход от комунизъм към демокрация и пазарна икономика.

България е много важна територия за големите руски монополисти „Газпром“ и „Росатом“. Това заяви в интервю за испанския вестник „А Бе Се“ българският дисидент и участник в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски Владимир Левчев.

„Над 90% от енергията, използвана от България - газ, нефт, ядрена енергия, идва от Русия. Едва дошло на власт, сегашното правителство обяви, че ще даде тласък на руските енергийни проекти: новата атомна електроцентрала в Белене и газопровода „Южен поток“, казва Левчев. „От една страна, енергийната ни зависимост от Русия позволява на Москва да държи нашите политици под контрол, а от друга страна – така България може да бъде използвана като „троянски кон“ в ЕС“, коментира той.

На различни нива в българския държавен апарат работят „бивши агенти или сътрудници на тайните служби по време на комунистическия режим в България, които са свързани с КГБ и които защитават интересите на руско-българската енергийна мафия“, посочва Левчев.

„Българската олигархия се зароди през 90-те години по подобие на тази в Русия“, отбелязва още той, като допълва, че хората, които са сътрудничили на Комунистическата партия и на службите за сигурност, са получили пари от държавната хазна и са станали мултимилионери. Българските социалисти искат да отдалечат страната от ценностите на западната демокрация. Доказателството за това е алиансът им с партия „Атака“, за която Левчев казва, че е с „неонацистка и расистка идеология, но в същото време открито подкрепя интересите на Русия“. Вестникът отбелязва, че самите българи искат да останат в Европа, а не да бъдат членове на Евразийския съюз на Путин.

Мирните антиправителствени протести в България бяха засенчени от радикалните надигания в Кайро, Истанбул и Сао Пауло. Но докато египетската, турската и бразилската средна класа въстанаха срещу авторитаризма, ислямизма и корупцията, българите се опитаха да отхвърлят теглото на олигархичния блок, който извърши постепенно корпоративно поглъщане на обществените институции, коментира Огнян Минчев на електронната страница на „Франс 24“.

Сегашната криза в България е не само протест на средната класа срещу авторитарното управление или корумпираното правителство. Благодарение на политическо-корпоративната олигархия в подкрепа на руската енергия България може да стане все по-зависима от руските стратегически интереси. Това нервира Брюксел и Вашингтон. Икономическата криза в Европа и неприятностите на САЩ позволиха на руския президент Владимир Путин да си върне донякъде влиянието, което Михаил Горбачов изгуби преди четвърт век. След като през последните години редица страни от Източна и Централна Европа бяха застрашени от руския енергиен монопол, сега България може да бъде следващата.

(По агенция „Фокус“)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »