Делян Добрев: Не ние сме поемали ангажименти за милиарди в енергетиката

Делян Добрев: Не ние сме поемали ангажименти за милиарди в енергетиката
Делян Добрев. Снимка: МИЕТ
A A+ A++ A

ГЕРБ нито сме подписвали споразумение за АЕЦ „Белене“, нито сме поемали ангажименти за милиарди. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев при дебатите в пленарна зала по Доклада за състоянието на енергетиката, предаде агенция „Фокус“. Изказването на Добрев беше реплика на изказването на депутата от Коалиция за България Явор Куюмджиев. 

„На цялото общество е ясно, че ние не сме подписвали нито споразумение за АЕЦ „Белене“, нито сме поемали ангажименти за милиарди, платени към момента, нито сме строили ВЕЦ за 1 милиард, който допълнително натовари НЕК, нито сме подписвали дългосрочни договори, нито споразумения, нито сме давали гаранции за особени залози. Хубаво е тези неща да си ги припомним“, посочи депутатът. 

„По отношение на зелената енергия – вие бяхте зам.-министър, когато през 2007 г. се прие. Ще ми е интересно да прочета стенограмите дали сте подкрепяли този закон, или не. На базата на този закон до 3 май 2011 г., когато ние спряхме подписването на договорите, до този момент бяха подписани близо 12 000 мегавата предварителни и окончателни договори. Твърдението ви, че предварителните договори не налагат никакви задължения на държавата, е, меко казано, несериозно“, добави Добрев. 

„480 лв. цена е промяна след 2011 г., а със закона от 2008 и 2009 г. цената беше 699 лв. и не можеше да се променя. „Каквото и да кажете, не можете черното да направите бяло“, каза още депутатът от ГЕРБ, като отново се обърна към Явор Куюмджиев.

#Делян Добрев #енергетика #договори #милиарди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници