Шуменско село бедства четвърти ден без вода

Шуменско село бедства четвърти ден без вода
A A+ A++ A

Кметът на Смядово е издал заповед за обявяване на бедствено положение в с. Кълново, считано от 12.00 ч. днес, съобщиха от Областна администрация. Тази стъпка се предприема поради това, че четвърти ден селото е без вода, а дружество ВиК - Шумен не работи по отстраняване на проблема, предаде Фокус.

За това алармира преди обед кметът на община Смядово Иванка Петрова на среща с областния управител Венцислав Венков, на която са присъствали зам.-кметът на Смядово Иван Кюркчиев и Иван Кънчев, жител на с. Кълново. В нощта срещу неделя крадци са разбили трафопоста, захранващ помпената станция, и оттогава селото е без вода. Управителят на ВиК - Шумен инж. Мариан Ганчев е заявил, че се работи, но до момента нищо не се прави, за да се пусне в действие помпената станция, каза Иванка Петрова, кмет на Смядово. Частна фирма от Смядово разполага с трансформатор и собственикът му е готов да го предостави, за да заработи трафопоста, захранващ помпената станция. При опита да бъде информирам за това управителят на ВиК е затворил телефона на Иванка Петрова. За неотложни нужди на хората вчера община Смядово е раздала по 10 литра вода на всяка къща в селото.

Според Иван Кънчев ситуацията е изключително напрегната и живеещите в селото около 160 човека са готови да предприемат и крайни мерки като блокиране на пътища. Искане за протестни действия от страна на жителите на с. Кълново вече е депозирано в община Смядово.

За обявеното бедствено положение в с. Кълново са уведомени областният управител, министърът на вътрешните работи, директорът на РЗИ-Шумен и началникът на РС ПБЗН-Велики Преслав. По силата на Закона за защита при бедствия то ще позволи на общината да предприеме действия, чрез които да се извърши ремонт на съоръжението. В заповедта на кмета на Смядово се разпорежда монтирането на нов трансформатор в трафопоста, който захранва помпената станция, за да бъде възстановено нормалното водоснабдяване на с. Кълново. Кметът на Смядово ще сезира за случая и Районна прокуратура-Велики Преслав.

Във връзка с недостига на вода в с. Мадара, днес беше проведена среща на жителите на селото с представители на дружество ВиК – Шумен, в която е участвал заместник-областният управител Даниела Миронова. Въпреки поетия ангажимент пред областния управител, управителят на ВиК - Шумен инж. Мариян Ганчев не е присъствал.

#Шумен #вода #ВиК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници